важно

Зло је моја вијернице љубо!
Имао сам од злата јабуку,
Па ми данас паде у Бојану,
Те је жалим, прегорет’ не могу!“

– зидање Скадра, српска народна

Бој се овна, бој се говна, а кад ћу живјети ?
~ Меша Селимовић

Судије Уставног суда, 15 их има, су најгоре особе од смрти Александра Шпера до данас на овој планети; они нису неки стручњаци али свако ко уме да чита и пише јасно види да суде како не треба и знају куда води тај пут све нас. Није ми намера да говорим о њима, ниједан земаљски суд не познаје довољно праведну и страшну казну да одговоара злочину а иоле нормалном човеку мучно је и од саме помисли на њих, већ желим да истакнем нешто друго. Све у нашем друштву што није како треба има једну и само једну и увек присутну особину а то је недостатак јавности: ових 15 је изабрано у законској процедури али то није јавна расправа. Нико не зна ко су ти људи, они су постављени као резултат договора паметних или моћних. У с.а.д. када се бира судија врховног суда то се ради месецима, јавност, новине, одбори у сенату и представничком дому расправљају – и сви знају име и презиме њихових врховних судија. БИА – ако се погледа њихов сајт и њихови извештаји испада да они за годину дана једино запленише 50 тона резаног дувана. Није објашњено зашто би БИА пленила дуван. Омбудсман – пре 6 год. када је изабран нико никада није чуо за тог човека. Повереница за равноправност исто. Читав систем правосуђа, читава грана власти је затворена за јавност по питању избора судија и судија поротника. Лоши закони су увек они који се доносе на брзину, из нехата или лоше намере, свеједно. Основа слободног друштва је јавност и све што има везе са Уставом законима Владом комисијама, све то, је подједнако право и одговорност сваког грађанина. Не постоје експерти за Устав: Устав је договор људи који живе ту. Нема ту неписменог нити је било ко квалификованији од другог грађанина у веи уређења наше земље.
Моја је брига тренутно и то је ствар о којој говорим већ скоро годину дана и ствари о којима сам тада писао су се десиле: акциони тим, укидање пропрционалног изборног система на овакав начин где је јавност искључена. Истина је и да је искључена зато што оваква тема мало кога занима а ја ћу Вас сада замолити уколико већ читате ово да ми верујете када кажем да је од ова тема бити или не бити и молим Вас да се заинтересујете јер се ради о судбини свих нас и наших потомака.
Говорим о причама везаним за такозвани акциони тим и промену изборног система. Да не бих давио једноставно ћу ставити линк који говори да ће то да се деси месецима пре него што се десило, не зато што сам шпијун или што имам неке контакте него зато што сам се занимао од раније за тему.
2 mart
аргументи против неистине о пропорционалном и већинском изборном систему
https://nemanjarakas.wordpress.com/2015/03/02/%D0%B0%D1%80%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8/
1 maj
превара – насилно мењање изборног система
https://nemanjarakas.wordpress.com/2015/05/01/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%9A%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82/

Први пут сам се сусрео са том чудном идејом на оснивању Нове странке
чији нисам више члан пре неколико година. Аутор политичког програма професор Павловић који је сада у доста је било изнео је програм који говори да број посланика треба смањити са 250 на 150 и да рецимо 50 посланика буду бирани веећинским а 100 пропорционалним системом. Ја сам још као дечак од 13 година ишао на демонстрације и 90тих је увек био захтев на свим демонстрацијама, пред сваке изборе и од стране свих странака изузев спс да се уведе чист пропорционални систем. Прва ствар после 5 октобра била је увођење овог система који сад имамо. То није била нека самовоља ДОС-а већ захтев свих странака и грађана и то читаву деценију. Социјалисти су химерама и кројењем изборних јединица увек крали. Најпоштенији је, колико листа добије гласова толико ће имати посланика у скупштини и не оставља места за прекрајање изборне воље. Био сам једини од 700 оснивача који је гласао против а то уопште није неки забавн ни готиван осећај, једноставно знам да то никако није добро. Ту је била и идеја да се ако странке иду у коалицији да им буде већи цензус, што не само да је репресивно и не тиче се никог како ће се удруживати људи, већ и бесмислено: те мале странке које се боре да пређу 5 посто гласова, тј. 7 по овом предлогу ако су у коалицији једноставно изађу као група грађана и крај приче. Сада видим да многе странке па и дс чији сам члан предлажу неки пропрционални персонализовани систем али нигде прелога нема. Нема текста ни објашњења шта је то уствари. Тачно је да скоро нико не чита те ствари али није битно јер јавност је обележје слободног друштва и све што се предлаже а има везе са државом мора бити потпуно и до краја отоворено и сваком грађанину дато на увид, а да ли ће он то читати или не то је његова/њена ствар. Није у питању зла намера већ тај предлог звучи супер а изузетно мали број људи се интересује око ове теме. Ово су лоши савети од стране инфилтрираних људи тј. организација који делују веома доброћудно али нису, то су организације које се лажно представљају. мислим на цесид, И.Р.И.  и Н.Д.И. Ево како Н.Д.И. и цесид описују овај систем, они за ово примају плату и то грађани плаћају, нема ниаквог описа него само нека табела где пишенечије мишљење, боље речено лаж.

http://www.izbornareforma.rs/wordpress/wp-content/uploads/izbornisistem/Predlozi%20izbonih%20sistema%20za%20Republiku%20Srbiju.pdf

Писао сам о овом.

https://nemanjarakas.wordpress.com/2015/09/20/iri-%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE-%D1%98%D0%B5-%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%B2%D0%B5%D1%9B%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D1%83-%D1%83-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0/
Какав год да је тај предлог ја сам јако против јер је у питању носећи елемент нашег друштва слобоног гласања и кандидовања и уствари одатле потиче пренос суверености са грађанина на скупштину и не може преко колена. Мало шта је толико важно као ово и грађани нису заинтересовани стварно али то је зато што медији већ деценију раде на тровању сваки дан а циљ је да се створи гађење и презир према парламенту. Стално се истицало како је лоше што се посланици свађају на пример: напротив, то је одлично, то је знак да је демократија здрава и тако изгедају парламенти свих слободних демократских земаља. Истицано је и да много посланика не дрћи говоре уопште: није свако рођен са даром за ораторством, добар и савестан посланик је активан у одборима, он је у сталном контакту са грађанима и ради на новим законима. Зато на почетку дадох цитат ‘имао сам златну јабуку па ми пала у Бојану ‘. Демократија није нешто што долази само по себи и нема је уопште много уствари на свету, она је плод борбе за слободу и једнакост, она је богатство и наслеђе, она је лепа обавеза да слободу бранимо да би следеће генерације биле слободне.
Нико осим нас не стоји између нове диктатуре где су на челу некакви фантоми које нико није бирао и нико не зна ко су нити може да их смени а тај план је увелико у току и мењање изборног система би био завршни ударац. У питању је слобода и глава, не претерујем. Тема је дуга и нисам добро баш објаснио јер није ни могуће на овај начин али Вас молим заинтересујте се, одвојте сат времена и прочитајте на интернету, није ништа комликовано а много је битно.

309574_2491704124712_851305335_n

Advertisements