избори

Нож – њиме можемо исећи хлеб и направити сендвич и нахранити себе или другог; њиме можемо са друге стране убити недужног.
Слично је са идеологијом.
Политичка странка без идеологије није ништа осим скуп људи или група окупљених око неког интереса, најчешће је корен тог интереса похлепа.
Са друге стране идеологија се не маже на хлеб и може служити уместо као мотор друштвеног развитка као масовна хипноза.
Постоје два начина борбе против ове злоуптребе, један је знање и учење а други је једноставно здрав разум. Проблем са здравим разумом је што је слабији од емоције тако да ако човек није изузетно самодисциплинован и до одређене мере чак циничан велика је вероватноћа да кад здрав разум дође до главе већ бива касно.
Ускоро ће избори. Када се говори о идеологији углавном медији форсирају да постоји лева и десна идеологија. Има ту истине али је то само део истине и то мали. Често није јасно ни шта се под том поделом мисли: неки грађани ће рећи ‘десно су националисти, лево су интернационалисти’, други ће рећи ‘десно су они који се залажу за капитализам лево за социјализам’. Ова друга подела је тачнија, не потпуно тачна али то се мисли када се говори о левици и десници. На пример, НСДАП, Хитлерова и Розенборгова странка је по овој подели левица. Сам назив каже а и историјске чињенице: немачка радничка национал социјалистичка партија.
Друга важна подела је на апсолутистичку идеологију и либертаријанску.
По овој подели НСДАП спада у апсолутистичку. Ову поделу су уочили пре много векова мудраци из Кине и дефинисиали је.
Дакле ако већ морамо ставити идеје у кутије онда не постоје две кутије, лева и десна већ четири: лева,десна,либертаријанска и апсолутистичка.
Најмање познат појам је вероватно либертаријанизам
‘Libertarijanizam (libertarizam, slobodarstvo, liberterstvo) je politička filozofija koja zastupa stanovište da bi pojedinci trebali biti slobodni da čine što god žele sa sobom i svojom imovinom sve dok ne ugrožavaju ovu istu slobodu ostalih.’ Једина функција владе је да штити ове слободе грађана дакле држава по идеалу има само полицију суд и војску. Не меша се ни у шта док неки грађанин није угрожен. Не меша се у брак, у породицу, у медицинску заштиту, трговину… Ово је моја идеологија. Увек је била а за израз либертаријанство нисам никада ни чуо до пре годину и пар месеци. Нисам знао да је неко дефинисао ову идеологију. Ипак прузнајем да је ово бар у овом тренутку потпуно немогуће. Како на пример саградити канализацију и водоводод ако власник парцеле не да дозволу да се копа на његовој имовини? Овај пример је веома упрошћен али тачан и јасан.
Оно што јесте реално то је: омогућити људима да граде, да оснивају предузећа тј. бизнисе са што мање мешања државе. што мање бирократије и регулативе. Закони треба да штите права радника да не дође до злоуптребе, дакле радо време је 8 сати али ако неко жели да ради прековремено и да заради више не сме му се то ускратити.
У феудализму плаћали смо проценат монарху или и монарху и локалном феудалцу. Када се погледа колико пореза плаћамо данас испада да је било боље у феудализму. Ипак феудалац је новац већим делом задржавао за себе по неком измишљеном праву рођења или божијем праву ( ето зашто црква и држава треба да буду овојене – лоше је за веру, онај који је на власти углавном не може да одлоли похлепи или мегаломанији и злоупотребљава веру и Бога )а данас тај порез иде у корист заједнице, порези се сакупљају да би се изградиле болнице, школе, путеви… Бар је то званична тврдња.
Истина је да за порез не постоји никакво морално оправдање: уколико Ви желите да живите свој живот не дирајући никога и не желите да дајете своју зараду не постоји морални аргумент који би оповргао ово; то што се демократски у друштву одлучи слободним гласањем, узмимо претпоставку која је вероватно реално немогућа, да сви треба да дамо 20 посто зараде за школе на пример и да сви осим једног грађанина гласасју за чињеница је да то није жеља тог једног човека и да је порез без обзира на то да ли је најхумаија сврха у питању крађа. Он се са тиме никада није сложио.
Избори су пред нама. Нико не прича о висини пореза нити о могућности за слободну трговину или произвоидњу. Тема је хоћемо ли у НАТО или не и хоћемо ли у ЕУ или не. Томас Џеферсон је рекао а ја се слажем и мислим да је историја потврдила његову мудрост ‘Много већа опасност за слободу од било које војске је банкарски систем.’. Истина је да је већина људи данас у дужничком ропству. ЕУ је чудовиште Франкештајна, неприродно и антидемократско, СССР пробуђен из мртвих, политички апсолутизам и економски најобичнија пљачкашка пирамидална шема.
НАТО – апсолутно сам против, не волим било какву војску а камоли војску која служи као не светски полицајац већ силеџија и то силеџија који је манијак.
Исланд је ипак одбацио ММФ и похапсио банкаре који су били слуге ционизма а члан је НАТО. Не само то, Исланд уопште нема војску, америчка војска има базу тамо. Тако они имају много више новца за социјална питања, не плаћају ништа за одбрану.
Поштовани суграђани, питајте кандидате који је њихов став по овим питањима. Да ли треба да потпишемо војни пакт са Русијом? Са једне стране не волим баш да имам стране трупе овде са друге стране ако Русија хоће да плаћа за одбрану Србије то уопште није лоше.
Порука за будуће посланике је: ово су избори за парламент. Какава год одлука буде била, НАТО или Русија или неутралност ( неутралност би била иделана али не мислим да је то могуће ), ЕУ или не ЕУ та одлука мора бити донета на референдуму. Не дајемо вам мандат да сами одлучите о овако крупној ствари.

Untitled-1sdaada

Advertisements