отворено писмо Саши Јанковићу

Поштовани господине Јанковићу
честитам Вам на награди Комуникатор године од стране
Друштва Србије за односе са јавношћу .По образложењу жирија били сте у 2014. години активни у комуницирању према правилима струке и на начин да то привуче пажњу широког аудиторијума.Цитат са званичног сајта институције омбудсмана: ‘Награду је у име Јанковића примила заменица заштитника грађана Владана Јовић. Она је, …. истакла да ….Само добро информисани грађани могу на одговарајући начин да користе своја права и да се боре за њихово остваривање….’
Изврсно. То значи да ћете ми одговорити на моја питања.
Прилажем фотографију екрана сајта па ми нешту ту није јасно.
-ви сте спречени тако што ‘Министар одбране Братислав Гашић данас је непримереним понашањем и најприземнијим неистинитим опаскама и приморао заштитника грађана Сашу Јанковића да прекине контролну посету Војнобезбедносној агенцији’
-тако што ‘Понашање министра Гашића… на почетку и током састанка било је испод сваког институционалног, па и елементарног нивоа пристојности. Министар је прво поново оспоравао законско овлашћење Заштитника грађана да приступи документацији о случају, говорио о његовим наводним „политичким амбицијама“, предлагао му да своја овлашћења искористи у свом приватном случају, прекидао разговор директора ВБА и Заштитника грађана и коначно рекао Заштитнику грађана да је војску служио „у кантини, кафе кухињи Светка Ковача“.
– Ви не кажете да сте физички спречени на било који начин да наставите са послом за који Вас плаћамо.
– Не кажете да Вам је прећено
-Да ли Вас је неко том приликом спречио да понесете документ или фотокопирате или како год то да се ради оперативни документ бр. 44-123 тј.?
– Да ли сте физички спречени и да ли су Вам упућене претње? Ако не зашто тај документ нисте показан јавности?
-Ако сте прочитали шта тамо пише онда нам и реците. Ако Вам верујемо на реч да се дешава да Вам неки човек прича ружне речи и на тај начин Вас спречио у било чему повероваћемо рекао бих шта год да кажете да сте видели тамо да пише.
– Који је закон прекршен и на који сте Ви начин спречени да радите свој посао за који Вас ми плаћамо?
– Зашто нисте пријавили полицији ако је прекршен закон тј. ако сте противправно спречени да
наставите рад и довршите га, претпостављам да то значи да се документ бр. 44-123 покаже јавности?

– члан 20 закона о заштитнику грађана каже : ‘Члан 20.
Заштитник грађана је овлашћен да јавно препоручи разрешење функционера који је одговоран за повреду права грађана, односно да иницира покретање дисциплинског поступка против запосленог у органу управе који је непосредно одговоран за учињену повреду и то ако из поновљеног понашања функционера или запосленог произилази намера да одбијају сарадњу са Заштитником грађана или ако се утврди да је учињеном повредом грађанину причињена материјална или друга штета већих размера.
Ако нађе да у радњама функционера или запосленог у органу управе има елемената кривичног или другог кажњивог дела, Заштитник грађана је овлашћен да надлежном органу поднесе захтев, односно пријаву за покретање кривичног, прекршајног или другог одговарајућег поступка.

да ли сте покренули процедуре против лица која су Вас по Вашим речима спречавала у извршавању Вашег посла за који Вас плаћамо?
– Закон каже да сте одговорни скупштини и да сте независни у свом раду. На веб страници http://www.theioi.org/ интернатионал омбудсман институте нема ни речи о притисцима на Вас и Вашу службу. Последња вест је да сте примили легију части али ни ту нема ни речи о разлозима због којих сте је добили.
Ово је отворено писмо. Садржај овог писма ћу колико сутра на енглеском језику послати међународној асоцијацији омбудсмана ( international ombudsman association ) и international ombudsman institute, служба заштитника грађана Србије је члан оба ова тела. Укратко, све ово што сам овде рекао наводи ме да сумњам у Вашу искреност и/или добре намере и/или стручност.
Ако и даље тврдите да се десило, ово је Ваша званична изјава ‘
‘Министар одбране Братислав Гашић данас је непримереним понашањем и најприземнијим неистинитим опаскама и приморао заштитника грађана Сашу Јанковића да прекине контролну посету Војнобезбедносној агенцији, у моменту док је директор Агенције у свему сарађивао са омбудсманом Јанковићем и стављао му на увид до сада непоказана документа Агенције о догађају током Параде поноса.

Пре него што је министар Гашић увредама приморао Заштитника грађана и његове сараднике да напусте састанак са директором ВБА, генерал Петар Цветковић показао је Заштитнику оперативни документ бр. 44-123 од 7. 10. 2014. године, означен као строго поверљив, који садржи детаљне изјаве које је троје грађана дало припаднику ВБА о почетку и току инцидента у коме су повреде добили брат председника Владе и више других лица. Тај документ није достављен Тужилаштву, нити је његова садржина наведена у документима које је ВБА доставила тужилаштву, речено је.

Цветковић је Заштитнику грађана изјавио и да је наредбу о ангажовању ВБА у случају током параде поноса добио усмено од министра Гашића, „неколико дана“ након догађаја, заједно са руководиоцем Управе Војне полиције и да не зна да ли је наредба касније дошла и писмено, мада заштитник грађана има сазнања да јесте.

Понашање министра Гашића, који је заштитника грађана ненајављено дочекао у кабинету директора ВБА, на почетку и током састанка било је испод сваког институционалног, па и елементарног нивоа пристојности. Министар је прво поново оспоравао законско овлашћење Заштитника грађана да приступи документацији о случају, говорио о његовим наводним „политичким амбицијама“, предлагао му да своја овлашћења искористи у свом приватном случају, прекидао разговор директора ВБА и Заштитника грађана и коначно рекао Заштитнику грађана да је војску служио „у кантини, кафе кухињи Светка Ковача“.

Састанку су присуствовали и виши саветници у стручној служби Заштитника грађана Наташа Миљковић и Марко Јовановић, те пуковник Владимир Маринковић из ВБА’
ако стојите и даље иза ових речи
онда отидите сами до полиције и пријавите да сте на гореописани начин онемогућени да радите
посао за који Вас плаћамо. Идите са камерама и то тако да не буде резова него да видимо шта се дешава јер ја неочекујем да мени верују на реч и видите какви се неспоразуми дешавају када људи причају приче.
Онај дан када је био административни одбор шеф ВБА је одбио да каже шта је тражено. То је војни пуч и то није Ваша кривица већ председника који од тог тренутка више није председник јер је извршио државни удар преко тог официра и народних посланика који нису никако бранили скупштину тј. демократију. Ви сте рекли ‘Вас је Ваша правна служба лоше обавестила ‘.
Господине, Вама није проблем да седите са човеком који Вас је назвао убицом, мислим на Вучића ‘у интересу грађана’ ( нема шта ви да се виђате и договарате, он је извршна власт и то је веома противуставно и сматра се притиском на независну институцију чак и када је то договор )
а ‘Братислав Гашић је непримереним понашањем и најприземнијим неистинитим опаскама и приморао заштитника грађана Сашу Јанковића да прекине контролну посету Војнобезбедносној агенцији ‘.
Kада су грађани самоиницијативно желели да направе скуп у знакк подрђке Вама замолили сте да се то не ради. Обзиром да знам колико сам времена и труда уложио да би план којим се оптиција и грађани држе уз социјалне мреже јер се на тај начин онемогућава јавности ван Србије а још важније грађанима Србије који нису друштвено активни да виде праву слику стварности, безакоња,лажи и бахатости власти А. Вучића. Ја на основу свега горе помнутог имам врло мало сумње да сте и Ви део тих лажи и те власти.
искрено
Немања Ракас
Отона Жупанчича 47 Нови Београд
2602 765 064 233 71 79
nemanjarakas@gmail.com

w q e asdasdaa